15:27, 14 серпня 2020 р.
Маковія або Перший Спас: як святкувати, що готувати
14 серпня - свято Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього, або Свято Всемилостивого Спасу та Пресвятої Богородиці. У народі - просто Маковія або Перший Спас.
Свято прийшло до нас із Візантії, де полягало у перенесенні з імператорського палацу до храму Софії частини хреста Господнього. Протягом двох тижнів цю святиню носили по Константинополю.
Але чому саме Маковія? У цей день православні та католики згадують сім мучеників Маккавеїв, їхню матір Соломонію та батька Елеазара. За часів сирійського царя Антіоха Єпіфана їх стратили за те, що ті не відмовилися святкувати суботу та виконувати приписи Мойсеївого закону. Згодом у народі Маккавеї трансформувалися у Маковія.
У цей день в церквах святять квіти, мак та воду. Люди зранку святково вбираються та несуть до храму жовті купчаки, чорнобривці, кудрявці, чебрець, наструції, роман-зілля, руту-м'яту, польові сокирки, васильки, мак. Вважається, що освяченим маком треба обсипати хату від усього поганого та лихочо чародійства. А букети освячених квітів слід покласти біля іконок та зберігати їх до весни.
Свято ще називають Медовим Спасом, бо це період збору меду на пасіках. Тому разом з квітами та водою несуть ще свіжий мед. Господині готують солодкі страви з медом та маком: млинці, булки, пиріжки, печиво та інші. Вважається, що перш ніж щось їсти, треба скуштувати ложку освяченого меду, бо він набуває цілющих властивостей і виконує будь-яке бажання.
В день цього свята треба допомагати вдовам та знедоленим, не можна лаятись, бажати зла, голосно святкувати та говорити, прибирату в будинку, працювати на городі.
Оскільки на Маковія починається Успенський піст, бажано харчуватись сирими фруктами та овочами, медом, горіхами, сухофруктами, крупами. Є повір'я, що після Маковія не можна купатись у водоймах, бо вода стає холодною.
Також пропонуємо вам рецепт традиційної української страви на Маковія. Отже, медово-макові шулики.
Інгредієнти для тіста: 1 кг борошна, 2 яйця, 2 склянки кефіру або кислого молока, 1 ч.л. соди з гіркою, дрібка солі, 1,5-2 ст. л. цукру, трохи рослинної олії.
Інгредієнти для заправки: 200-250 г маку, 0,5 склянки цукру, 2 ст. л. меду, 2 склянки охолодженої кип'яченої води.
У велику миску насипати 3/4 від загальної кількості борошна. Перемішати з содою і сіллю, потім вбити яйця. Додати цукор та кефір, замісити тісто. Тісто має трохи постояти, а поки можна приготувати заправку.
Промитий чи злегка проварений мак подрібнити з цукром в блендері. У воді розчинити мед та з'єднати з цукрово-маковою масою.
Тісто розділити на кілька частин, розкатати в кола, які помістяться у сковорідку. Кола злегка наколоти виделкою та обсмажуємо з двох боків. Кожен раз трохи змащувати сковорідку олією.
Готові коржі злегка охолодити, розламуємо на шматочки, залити солодкою сумішшю. Почекати, поки шулики наберуться заправкою.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
15:08
28 жовтня
14:27
25 жовтня
ТОП новини
live comments feed...