На час карантину в школах, коледжах та університетах діятимуть певні обмеження.
Так, уряд прийняв рішення щодо організації навчального процесу, масочного режиму, роботи їдалень та інших питань.
Відповідні рекомендації 30 липня затвердив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, передає прес-служба Кабміну.
Згідно з постановою Кабінету міністрів, з 1 вересня для учнів, викладачів і персоналу навчальних закладів буде діяти ряд правил.
По-перше, входити до навчального закладу дозволяється тільки в захисній масці або респіраторі. При цьому під час занять індивідуальні засоби захисту можна не використовувати.
Батьків на час карантину в школи і вузи не пускатимуть (за винятком тих, які супроводжують осіб з інвалідністю).
Перед початком робочого дня персоналу навчальних закладів будуть обов'язково проводити температурний скринінг. Допустима температура - до 37,2 градусів. При цьому, учням та студентам вимірювати температуру не будуть, а лише опитувати про самопочуття.
Після кожного заняття і в кінці дня має бути організовано провітрювання приміщень та дезінфекція поверхонь.
Також уряд рекомендує навчальним закладам адаптувати освітній процес:
- проводити частину занять на відкритому повітрі;
- встановити різний час занять і перерв для класів;
- звести до мінімуму проведення масових заходів у закритих приміщеннях.
Крім того, на час карантину школи і вузи повинні підготувати:
- дезінфектори на вході в усі приміщення;
- контейнери для збору використаних масок і рукавичок;
- інформаційні плакати про захворювання, його профілактику та засобах захисту;
- розмітку на підлозі для дотримування дистанції.
Медпункти повинні бути оснащені безконтактними термометрами, дезінфекторами і засобами індивідуального захисту, а туалети - рідким милом, паперовими рушниками або електросушарками для рук.
«Рекомендації також встановлюють особливості організації харчування. Так, в період карантину не дозволяється харчування по типу «шведського столу» і з самообслуговуванням. Заклад також повинен мати графік харчування учнів/студентів. Відстань між столами повинна бути не менше 1,5 м, а за столом повинно бути не більше 4-х осіб», - йдеться в розпорядженні.