Представники відомих мереж, пов’язаних з харчуванням розказали, які сезонні фрукти та овочі обирати в березні, як це робити і навіщо.
Інформацію збирали журналісти "The Village"
керівниця департаменту «Овочі та фрукти» мережі магазинів «Сільпо»
На фруктово-овочевому ринку України зараз міжсезоння, тому асортимент стрімко стає одноманітним. Через несприятливі погодні умови сезон хурми закінчився у країнах, звідки її доставляють, швидше. Сезон цитрусових і гранатів теж закінчується. Фруктів на полицях стає менше, в дефіциті й овочі локального виробництва. Тому ціни стрімко зростають, кількість товару скорочується, а якість падає. Водночас усі готуються до сезону ранньої продукції, який стартує в квітні-травні та символізує вихід ринку із зимової сплячки. Тоді полиці супермаркетів і відкритих ринків наповняться яскравими фарбами ранніх українських овочів. Перші партії будуть надходити із Закарпаття та Херсона.
У березні варто звернути увагу на фрукти, які доступні цілий рік. Наприклад, авокадо – зараз його сезон у Кенії та Перу, звідти аж до червня привозитимуть сорт фуерте. Тоді як восени та взимку їх доставляють з Іспанії та Ізраїлю. Манго аж до осені приїздитимуть з Бразилії та Перу, аж поки їх не змінять іспанські фрукти. Завжди доступні ананаси з Коста-Рики. Триває сезон єгипетських апельсинів сорту «Валенсія». Ми прагнемо забезпечити гостей свіжими фруктами та овочами незалежно від пори року, тому купуємо їх у різних країнах, відповідно до сезону.
старший продавець магазину Good Wine
У березні починають потрапляти на полиці перші тепличні продукти: редис, зелень, салати, морква, буряк, огірок, томат. Як на мене, головний фактор вибору – перевірений виробник. Ранніх овочей боятися не потрібно, за правильного вирощування вони не відрізняються від тих, що ми бачимо на прилавках пізніше. Дорого, але це виправдано опалюванням теплиць.
Як обирати сезонні продукти? У першу чергу вони мають бути свіжими, чистими і пахнути характерно для цього виду продукту. До того ж у кожного продавця мають бути сертифікати якості.